Inici ca Ajuntament Actualitat i comunicació Notícies L’Església Nova renaix per donar a conèixer la història de la Ràpita

Atenció ciutadana

Atenció en linea

Atenció telefònica

  • 977 740 100
    Informació i tramitació

Atenció presencial

Telèfons d'urgències

  • 112 Emergències
  • 061 Urgències sanitàries
  • 112 Bombers
  • 112 Mossos d'Esquadra
  • 091 Policia Nacional
Altres telèfons d'urgències >

L’Església Nova renaix per donar a conèixer la història de la Ràpita

L’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Miquel Alonso, la regidora de Cultura, Amparo Pérez, i la regidora de Turisme, Rosa Anglès, van inaugurar el passat 25 de març la nova imatge de l’Església Nova que, un cop restaurada, es convertirà en el Centre d’Interpretació de la Il·lustració i en Oficina de Turisme. En l’acte, el públic assistent va poder gaudir d’una visita a l’interior de l’edifici que, amb el suport d’uns plafons il·lustratius, va ser guiada per Óscar Cid i Paco Carles.

El projecte de restauració de l’Església Nova ha conclòs després de cinc anys de gestions i treballs per part de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, la Generalitat i l’Estat. L’actuació ha permès, segons l’alcalde del municipi, Miquel Alonso, “fer realitat un compromís de l’any 1974 entre l’ajuntament i la família Carvallo, antiga propietària de l’edifici que va cedir-lo al municipi en la condició que fos destinat a una finalitat museística i que portés el nom d’Óscar Carvallo”. Al mateix temps, Alonso va destacar el fet d’haver “donat vida” a un edifici que “estava abandonat” des de deia dos segles. La inversió que s’hi ha destinat, fins al moment, ha pujat
1,6 milions d'euros.

El projecte de restauració de l’Església Nova, dissenyat per l’arquitecte Josep Lluís Ginovart, va ser aprovat l’any 1995 per la Comissió de Patrimoni de Catalunya, però la seva execució no es va impulsar fins el 2006, quan l’ajuntament de la Ràpita va signar un conveni amb l’Incasòl per iniciar les obres, que s’han portat a terme en dues fases. La primera consistí en la restauració i conservació dels elements testimonials de la seva arquitectura (fonaments, parets i elements ornamentals) i en la cobertura de l’edifici. En una segona fase, es va procedir al tancament lateral de l’edifici que posà punt i final a les obres de recuperació, pressupostades en 600.000 euros. Les dues fases van ser finançades a parts iguals (50 per cent) per l’Incasòl i l’Ajuntament de la Ràpita, tot i que posteriorment el consistori va fer una aportació suplementària de 60.000 euros per poder acabar les obres.

L’adequació de l’interior de l’edifici per poder habilitar-lo com a Centre d’Interpretació de la Il·lustració i Oficina de Turisme es va fer en una tercera fase, que ha tingut un cost de 700.000 euros a càrrec de l’Ajuntament. Per fer front a aquesta inversió, el consistori va acollir-se a la segona convocatòria del FEIL, del qual va obtenir una subvenció de 500.000 euros. Els 200.000 restants els va aportar l’ajuntament. A hores d’ara, ja hi ha aprovada una partida de 250.000 euros més per dotar de contingut el Centre d’Interpretació de la Il·lustració. També està aprovat el projecte d’urbanització de l’espai exterior de l’Església Nova, pressupostat en 479.000 euros, i que, segons va explicar Miquel Alonso, situarà el monument al centre d’una plaça. Aquesta actuació suposarà la peatonalització dels trams dels carrers Madrid i Església Nova que rodegen l’edifici per integrar-los a la nova plaça.
Declarada monument d’Interès Històricoartístic per Patrimoni de Catalunya l’any 1984, l’Església Nova forma part del conjunt arquitectònic que Carles III pretenia aixecar al port dels Alfacs. Si s’hagués completat el projecte original hauria donat lloc a un conjunt arquitectònic monumental, però, malauradament, es van aixecar els murs de l’edifici i les cobertes no es van arribar mai a construir. Les fonts apunten que la mort del monarca i els desordres econòmics i administratius del seu regnat haurien fet que la ciutat neoclàssica de Carles II es quedés a mig edificar.

De l’Església Nova no hi ha notícies que confirmen que l’edifici es projectés com a temple religiós; és més, la seva estructura s’identifica més aviat amb la dels edificis contemporanis dedicats a funcions administratives. Tampoc no se sap qui la va projectar o qui va dirigir les obres.

 

Centre d’Interpretació de la Il·lustració i Oficina de Turisme

L’Ajuntament de la Ràpita adequarà l’espai interior de l’Església Nova com a Centre d’Interpretació de la Il·lustració i, segons avançava l’alcalde, Miquel Alonso, “hi exposarem algunes peces i objectes de col·lecció vinculades a l’època”. Així, s’instal·laran unes vitrines i uns plafons metàl·lics que continguin vestigis i informació sobre la història del municipi. Tanmateix, l’Església Nova serà el punt de partida d’una ruta turística pel patrimoni històric del municipi que culminarà al futur Museu de la Mar de l’Ebre, a les Casotes. A més, en pocs dies, l’ajuntament de la Ràpita hi ubicarà la seu de l'oficina municipal de turisme de forma provisional fins que es traslladi a un edifici de nova construcció que s'ha d'aixecar al costat de la Capitania Marítima, segons va explicar l'alcalde, Miquel Alonso.

 

 

Accions del document
Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ·CIF: P4313800G · Pl. Carles III, 13 · 43540 · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 740 100 · ajuntament@larapita.cat    /     Desenvolupat per: Semic Internet