Inici ca Ajuntament Actualitat i comunicació Notícies La Ràpita celebra un acte institucional en reconeixement als defensors de les urnes i inaugura un monòlit a la plaça 1 d’octubre

Atenció ciutadana

Atenció en linea

Atenció telefònica

  • 977 740 100
    Informació i tramitació

Atenció presencial

Telèfons d'urgències

  • 112 Emergències
  • 061 Urgències sanitàries
  • 112 Bombers
  • 112 Mossos d'Esquadra
  • 091 Policia Nacional
Altres telèfons d'urgències >

La Ràpita celebra un acte institucional en reconeixement als defensors de les urnes i inaugura un monòlit a la plaça 1 d’octubre

En commemoració del primer aniversari del Referèndum

Centenars de veïns van acudir ahir al vespre a l’acte institucional de commemoració del primer aniversari de l’1 d’octubre convocat per l’Ajuntament de la Ràpita, en el qual es va retre homenatge al poble rapitenc per la seua defensa aferrissada i pacífica del dret a vot davant la violència policial viscuda ara fa un any, i en el que es va inaugurar un monòlit amb el nom de la plaça 1 d’octubre.

L'acte, al qual hi va assistir l’alcalde Josep Caparrós, els regidors de la Corporació, la consellera de Justícia, Ester Capella; la directora dels serveis territorials, Montse Ingla; els diputats Irene Fornós i Lluís Salvadó, entre altres autoritats, i també els advocats que estan oferint assistència jurídica gratuïta als agredits en l’1 d’octubre del 2017, va servir per fer-los un reconeixement per l’actitud pacífica i per la defensa de la democràcia que va deixar palesa aquell dia el conjunt dels rapitencs.

Al mateix indret on feia un any havien irromput desenes d’agents de la Guàrdia Civil per carregar indiscriminadament contra els votants del referèndum, causant 86 ferits, va tornar-se a reunir ahir la ciutadania en commemoració d’un dia que va que marcar un abans i un després en la història del municipi. Una trentena de les persones agredides va pujar a l'escenari per rebre, de mans de l’alcalde i de la consellera Capella, una foto commemorativa amb el pavelló firal ple de gom a gom en el moment en què la gent havia començat a votar abans de l’atac policial.

Durant l’acte d’ahir, en l’ambient, una idea, ni oblit ni perdó. Així ho va destacar l’alcalde en referir-se al sentiment del poble rapitenc ara que ha passat un any des d’aquell dia que encara tothom té en ment. “L’alegria dels rapitencs que van poder votar es va transformar en temor, tristesa, impotència i ràbia quan les forces repressives van atacar indiscriminadament els que defensaven les urnes, ha passat un any, però ni perdonem ni oblidem les actituds feixistes, el ‘a por ellos’ i les garrotades rebudes”. Caparrós va apel·lar a la dignitat exhibida per la gent i va recordar que “ningú ha de subestimar la força que tenim com a poble”.

L’alcalde, la consellera, i els ferits d'aquell dia van destapar el monòlit que posa nom a la plaça, com va decidir en el seu dia la junta de portaveus municipal. El centre de la lletra 'O' es pot llegir "Per la dignitat d'un poble alçat", així com "En homenatge als rapitencs i les rapitenques que, davant la repressió, van defensar el dret a la llibertat i el dret a vot".

La consellera de Justícia va agrair als veïns de la Ràpita el "compromís" i la "valentia" per fer possible el referèndum: “Malgrat les càrregues vau donar una lliçó que va donar la volta al món, la d’un poble decidit a fer valer el seu dret a vot davant la violència i la intimidació”, va cloure.

Per la seua banda, una de les persones que van resultar ferides, Manel Baila, va prendre la paraula per demanar al Govern de la Generalitat “que estigui a l'altura del poble”. També van explicar l’experiència viscuda els periodistes Sani Sáinz de Aja i Sofia Cabanes, que van documentar els fets d’aquell dia; així com Mariona Gairi, de l’Assemblea Nacional Catalana, en representació de les entitats de la societat civil que van fer possible el referèndum fa un any.

Accions del document
Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ·CIF: P4313800G · Pl. Carles III, 13 · 43540 · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 740 100 · ajuntament@larapita.cat    /     Desenvolupat per: Semic Internet