Inici ca Ajuntament Actualitat i comunicació Notícies La Ràpita presenta Orígens per submergir-se en la seva història i tradicions

Atenció ciutadana

Atenció en linea

Atenció telefònica

  • 977 740 100
    Informació i tramitació

Atenció presencial

Telèfons d'urgències

  • 112 Emergències
  • 061 Urgències sanitàries
  • 112 Bombers
  • 112 Mossos d'Esquadra
  • 091 Policia Nacional
Altres telèfons d'urgències >

La Ràpita presenta Orígens per submergir-se en la seva història i tradicions

Aquest certamen, que tindrà lloc entre els dies 13 i el 15 d’octubre, vol recuperar aspectes de la vida pagesa i marinera de la població. Aquest dijous s’enceten les activitats prèvies, amb una exposició de fotografies i vestimenta de principis del segle XX aportades per la ciutadania al Museu de la Mar de l’Ebre.

L’Ajuntament de La Ràpita ha presentat avui Orígens, un projecte impulsat per la regidoria d’Identitat que submergirà durant uns dies el municipi en la seva història i tradicions, abordades des de diferents vessants. Aquest certamen tindrà lloc entre el 13 i el 15 d’octubre i vol recuperar aspectes de la vida pagesa i marinera de la població, a través d’exposicions, teatre, mercats, actuacions musicals, esdeveniments gastronòmics, jocs, contalles, demostracions d’oficis antics i altres activitats, per a les quals es confia comptar amb la implicació de les entitats locals i veïnat. Aquest proper dijous s’encetaran els actes previs al Museu de la Mar de l’Ebre, amb l’exposició ‘El vestit tradicional al Montsià’, que mostrarà fotografies i vestimenta corresponents a principis del segle XX aportades per la ciutadania.

L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, el regidor d’Identitat, Rafa Balagué, i l’historiador local Toni Cartes, han presentat avui el projecte Orígens al Museu de la Mar de l’Ebre. En l’acte, Josep Caparrós ha destacat que “es tracta d’un exercici d’autoafirmació cultural i identitària, que ens ha de servir per conèixer millor la nostra història local i rememorar els nostres orígens”. En aquest sentit, Caparrós ha explicat que “és un projecte que el poble se l’ha de fer seu i que té dos objectius: d’una banda, rememorar la vida dels nostres avantpassats i recordar l’origen singular, tant mariner com pagès, del nostre poble, i de l’altra,  reforçar el sentiment de pertinença a la Ràpita”. A més, segons l’alcalde rapitenc, un dels compromisos electorals d’ERC fou la creació d’una regidoria d’identitat i la revitalització del barri mariner (El Xicago) de la Ràpita, i, per aquest motiu, “és un projecte que ens fa molta il·lusió tirar endavant amb el suport i la col·laboració de tota la població”.

Per la seva banda, el regidor d’Identitat, Rafa Balagué, ha explicat que “tant la informació oficial i documentada com les històries que ens han arribat per transmissió oral, ens han servit per definir el tipus d’esdeveniment que volem crear, ambientat en la Ràpita de principis del segle XX”.

El programa d’activitats s’anirà tancant en els propers mesos de forma coordinada amb les entitats, associacions i veïns implicats, ja que, segons el regidor Rafa Balagué, “volem que sigui un projecte obert que acabem definint entre tots”. Amb tot, l’organització ja ha avançat que “serà el barri mariner el que servirà d’escenari del certamen Origens, en què, per exemple, es recrearà l’ambient de les tavernes típiques de l’època”, apuntava Balagué.

El fet que el certamen s’ambienti en els primers anys del segle XX respon al fet que “és en aquesta època quan la població creix de veritat i posa els fonaments de la Ràpita que coneixem actualment”, explicava l’historiador Toni Cartes, ja que “es construeix el primer port (dècada 1.920), se sanejarà el barri marítim, es construiran les primeres escoles públiques i apareixeran entitats importants com la confraria de pescadors i els sindicats agrícoles, entre d’altres”.

Aquest proper dijous, 16 de febrer, s’enceten les activitats prèvies a la celebració d’Orígens, amb la inauguració al Museu de la Mar de l’Ebre de l’exposició “El vestit tradicional al Montsià”, que mostrarà un recull de fotografies i també peces de roba corresponents a principis del segle XX que han cedit els rapitencs.  

Accions del document
Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ·CIF: P4313800G · Pl. Carles III, 13 · 43540 · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 740 100 · ajuntament@larapita.cat    /     Desenvolupat per: Semic Internet