Inici ca Ajuntament Actualitat i comunicació Notícies Publicats els Treballs de Recerca sobre els efectes de la regressió deltaica i els articles d’Arbó a La Vanguardia

Atenció ciutadana

Atenció en linea

Atenció telefònica

  • 977 740 100
    Informació i tramitació

Atenció presencial

Telèfons d'urgències

  • 112 Emergències
  • 061 Urgències sanitàries
  • 112 Bombers
  • 112 Mossos d'Esquadra
  • 091 Policia Nacional
Altres telèfons d'urgències >

Publicats els Treballs de Recerca sobre els efectes de la regressió deltaica i els articles d’Arbó a La Vanguardia

Les exalumnes de l’Institut els Alfacs Júlia Álvaro Serrano i Nerea Lara Queralt han sigut reconegudes per l’excel·lència dels seus treballs

 

Les estudiants Júlia Álvaro Serrano i Nerea Lara Queralt van presentar aquest divendres al vespre els seus respectius Treballs de Recerca, els quals han estat editats en format llibre per l'Ajuntament de la Ràpita. Les investigacions de les dues exalumnes de l'Institut els Alfacs van ser seleccionades per l'equip docent del centre com els dos millors treballs de final de Batxillerat del curs 2017-2018. Es tracten dels treballs 'Regressió del Delta de l'Ebre: Mort de la nostra economia?' de Júlia Álvaro i 'Articles publicats per Sebastià Juan Arbó a La Vanguardia 1952-1981' de Nerea Lara.

L'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, la regidora d'Educació, Èrika Ferraté, i el director de l'Institut els Alfacs, Paco Brunet, van acompanyar les estudiants durant l'acte de presentació, que va tenir lloc a l'Església Nova. Caparrós va destacar que el fet de publicar cada any dos treballs de recerca és "donar un premi a l'esforç, a la constància i a l'excel·lència". Per la seva banda, Ferraté va referir-se al contingut dels treballs: "Sovint tenim la sensació que els temes del nostre territori no estan al nivell dels grans temes de país, però amb aquests treballs dels nostres alumnes ens adonem que és necessari tenir present la realitat més propera".

La primera a exposar el contingut de la seva investigació va ser Júlia Álvaro Serrano, amb el seu treball sobre els efectes de la regressió deltaica a la nostra economia. En el treball tutoritzat pel professor Carles Pasqual, s'exposen els canvis que patirà la línia de costa del delta de l'Ebre com a resultat de la falta de sediments i l'augment del nivell de mar, afectant directament nuclis de població com Poblenou. Això tindrà una incidència directa en el cultiu de l'arròs, provocant pèrdues de 17,4 milions d'euros el 2050, segons recull Álvaro. Altres efectes negatius els patiran les infraestructures o l'aqüicultura. "No podem dir que afectarà el complet de la nostra economia, però sí molts sectors importants. No estem fent prou per aturar-ho perquè ens manquen els recursos. He fet aquest treball per conscienciar la gent a fer alguna cosa", va alertar.

A continuació va ser el torn de Nerea Lara Queralt i el seu treball sobre una de les facetes menys conegudes de l'escriptor rapitenc Sebastià Juan Arbó: la de columnista. Lara ha recopilat i analitzat més de 800 articles periodístics de l'autor de 'Terres de l'Ebre' que va escriure pel diari La Vanguardia entre 1952 i 1981. En ells, Arbó tracta temes diversos com la política, els canvis socials o anècdotes diverses. De fet, l'autora del treball explicava que també escrivia sovint sobre els seus records d'infantesa a la Ràpita o sobre els canvis que experimentava el poble cada cop que ell el visitava. "La faceta periodística no és molt coneguda i hauria de ser més important, perquè és on ell es va obrir a tots els lectors, deixant la seva part més reflexiva, nostàlgica, emotiva", va afirmar Nerea Lara Queralt.

Diversos exemplars dels treballs es van lliurar als familiars i als assistents de l’acte de presentació. També se’n lliuraran a la Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó per tothom qui vulgui els pugui consultar. 

Accions del document
Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ·CIF: P4313800G · Pl. Carles III, 13 · 43540 · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 740 100 · ajuntament@larapita.cat    /     Desenvolupat per: Semic Internet