Inici ca Serveis Equipaments Municipals Museu de la Mar de l'Ebre

Atenció ciutadana

Atenció en linea

Atenció telefònica

  • 977 740 100
    Informació i tramitació

Atenció presencial

Telèfons d'urgències

  • 112 Emergències
  • 061 Urgències sanitàries
  • 112 Bombers
  • 112 Mossos d'Esquadra
  • 091 Policia Nacional
Altres telèfons d'urgències >

Museu de la Mar de l'Ebre


Dades de contacte
Adreça: Pl. Agustí Vizcarro, s/n (mapa)
Telèfons: 673522901 / 673522902
Correu electrònic: info@museuterresebre.cat
 

De juliol a setembre: de dimecres a diumenge, matins d'11 a 14 h i tardes de 17.30 a 20.30 h.

D'octubre a agost: de dimecres a diumenge, matins d'11 a 14 h i tardes de 16 a 19 h.

Decripció de l'equipament

El nou Museu s’ha instal·lat a les antigues oficines de la Real Compañía de Canalización del Ebro, edifici d’estil neoclàssic construït el 1857 i obra de Jules Carvallo. Després d’anys sense ús, l’espai s’ha reformat i adaptat completament als usos museístics.

Compta amb uns 900 metres quadrats útils distribuïts en dues plantes, en les quals hi ha una sala d’usos múltiples, una àrea d’atenció al públic i dependències internes i exposicions permanents.

La primera planta està destinada a dues exposicions permanents:

"La mar de l’Ebre: del Cap de Terme a Sòl-de-riu"

L’exposició està dedicada a la gran biodiversitat marina d’aquest tram de costa, on les aportacions d’aigua dolça del riu Ebre i la geografia física submarina acullen un dels trams de la costa ibèrica amb major riquesa de fauna i flora. Aquesta diversitat es representa amb quatre grans vitrines que mostren els diferents ambients marins que podem trobar a la mar de l’Ebre (sorrencs, rocosos, praderies d’algues i ambients pelàgics) amb una mostra de les espècies de peixos que podem trobar a cadascun d’ells. A més, en un espai central que simula la sensació de ser-hi sota l’aigua, es troba una representació dels altres grups biològics (algues, mamífers, rèptils i aus marines, briozous, turbel·laris, crustacis, equinoderms i coralls) que habiten aquesta costa.

Finalment, una part important de l’espai s’ha dedicat al gabinet d’un col·leccionista que ha permès posar en valor i mostrar al públic la col·lecció de mol·luscs més important del sud de Catalunya.

Aquesta exposició exposa més de 3500 espècimens naturals, la major part dels quals procedeixen de la col·lecció que el sr. Joan Brunet va recollir al llarg de més de 50 anys i que l’any 2005 fou adquirida per l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. Aquesta col·lecció reuneix exemplars de totes les espècies de mol·luscs del Mediterrani, així com una nodrida representació dels altres mars del món.

L’exposició és complementa amb un interactiu multimèdia que mostra diversos continguts sobre la geologia, la ecologia marina, la pesca i la aqüicultura d’aquesta costa.

"La mar de l’Ebre: Terra de pescadors i mariners"

En aquesta exposició es posa de manifest la importància geoestratègica d’aquest punt de la costa des del punt de vista de la navegació al llarg de tota la història. En aquest recorregut es destaquen rellevant esdeveniments històrics, com la batalla de les Goles de l’Ebre entre els romans i els cartaginesos; el paper que va jugar Port Fangós i posteriorment el Port dels Alfacs en les campanyes d’expansió de la Corona d’Aragó cap a la Mediterrània a la baixa edat mitjana; els projectes de fortificació d’aquesta costa en temps de Felip II i III, així com l’expulsió dels moriscos d’Aragó i Catalunya entre el 1609 i el 1610; la repoblació de la costa des de finals del segle XVIII (L’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita i Les Cases d’Alcanar) i el creixement d’aquests nuclis gràcies a la pesca i a totes les activitats que la complementen, com la construcció naval, la reparació i fabricació de veles i posteriorment de motors, les remendadores de xarxes i els armadors, etc així com les associacions de socors mutus i les seves festivitats religioses.

En aquesta exposició es mostren un total de 200 objectes, tots ells originals, provinents en la seva major part de cessions i donacions per part de famílies, institucions i empreses privades de la població.

L’exposició es complementa amb 5 interactius multimèdia creats expressament per a aquest equipament i que cobreixen tot el territori de la costa de l’Ebre. Dels quals 4 complementen la informació dels blocs històrics amb temes com l’arqueologia subaquàtica, monuments i jaciments vinculats a la navegació, el comerç i la construcció naval de cada període, l’evolució del delta, entre d’altres. El darrer dels interactius recull la memòria de tots aquells oficis, nissagues i empreses relacionats amb la mar d’aquest tram de costa.

Finalment, hi ha dos audiovisuals de producció pròpia. El primer d’ells mostra la perillositat de la navegació al voltant de la costa de l’Ebre fruit de la seva línia sempre canviant, el paper salvador que han jugat els fars en aquest litoral, així com la gran quantitat de vaixells de totes les èpoques que descansen al fons del mar, especialment enfront del Delta. El segon dels audiovisuals mostra la vitalitat i la gran quantitat d’activitats que es desenvolupen al voltant de la badia dels Alfacs en únic dia.

 Accions del document
Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ·CIF: P4313800G · Pl. Carles III, 13 · 43540 · Sant Carles de la Ràpita · Tel. 977 740 100 · ajuntament@larapita.cat    /     Desenvolupat per: Semic Internet